December - Nobel month

Den 2015-12-29, kl 19:03:00
Filed in Inspiration | Kommentarer: 0
Den 9 december hölls Nobel Week Dialogue här i Göteborg och som tur var så hade jag registrerat mig ett bra tag i förväg då biljetterna snabbt tog slut. Jag tänkte inte missa detta event för något då jag missade den första gången den hölls i Götet år 2013. Tur nog så var skolan även undervisningsfri och jag jobbade inte den dagen så det var inga hinder i vägen.
 
Dagen var fullspäckad med föreläsningar och paneldiskussioner med nobelpristagare, framstående vetenskapsmän, ledare, tänkare - ja allt man kan inspireras av. Temat var 'The Future of Intelligence' och det var många diskussioner om hur teknologin kommer att påverka vår kreativitet, lärande och innovation i framtiden och hur långt man redan idag har kommit med AI (Artificial Intelligence). Kommer världen att tas över av robotar? Eller kommer detta att leda till att vi kan lösa problem effektivare och kreativare nu och i framtiden? 
 
Det var verkligen en mycket inspirerande och uppfriskande dag då man fick lära sig mycket nytt från folk som arbetar med dessa frågor. Det faktum att det även var 5 (!) tidigare nobelpristagare i medicin, kemi och fysik med i eventet var så mindblowing. Hur ofta är det man får höra diskussioner och föreläsningar från nobelpristagare live liksom :)
 
Den 14 december var jag även på ytterligare en Nobelföreläsning, men den av årets nobelpristagare i Kemi, Tomas Lindahl! Jag nämnde i ett tidigare bloginlägg hur intressant jag tyckte att årets belönade ämnen var så detta kunde jag definitivt inte missa. Där var det också fullt tryck på biljetter men det lyckades man få tag på. Även den föreläsningen var såå inspirerande och han talade om sin forksning och det de håller på med - lektionen liknade en kemilektion då han gick igenom strukturer och olika sätt DNA kan sönderfalla på och vilka lösningar han och hans team kommit fram till för att minska på detta sönderfall. Mycket intressant, och man kände även igen en hel del från det man själv hade lärt sig på biokemin/cellbiologin.
 
Så december månad kan kort sagt vara den mest inspirerande och mest intressanta månaden på detta år (hands down!). All thing Nobel. Ett perfekt (eller så nära pefekt i min mening) sätt att avsluta detta år med! ;)

Hello

Den 2015-12-09, kl 22:07:19
Filed in Daily Stuff | Kommentarer: 0